Rouw is een gezonde, normale reactie op verlies. En verlies hoort bij het leven. Maar dat betekent niet dat het verwerken van verlies altijd eenvoudig is.

Iedereen krijgt in het leven te maken met verlieservaringen. Het kan gaan om het overlijden van een dierbare, verlies door een echtscheiding, van verwachtingen, zoals bij ongewenste kinderloosheid, het krijgen van een kind met een beperking of eenzaamheid. Ook het verliezen van je baan, geboorteland, of geborgenheid zijn verlieservaringen. Verlies kent veel verschijningsvormen en is altijd van invloed op je gemoed. Soms aan de oppervlakte, soms zonder dat je het doorhebt.

Soms is verlies zo ingrijpend, dat het je leven ontwricht. Je wereld staat op z’n kop. Je wordt geconfronteerd met je eigen kwetsbaarheid. Je komt terecht in een uniek en onvoorspelbaar proces waarin je van alles kunt tegenkomen, zoals verdriet, boosheid, pijn, eenzaamheid, angst, opluchting, schuldgevoel, verslagenheid, wanhoop, lichamelijke klachten of concentratieverlies. Processen bij en omgaan met verlies en rouw zijn voor iedereen anders.

Rouw- en verliesbegeleiding kan je helpen weer te leren vertrouwen op je eigen (veer)kracht.